Recept: Appeltaart

Deze heerlijke appeltaart is eenvoudig te bereiden en heeft een doorsnede van ongeveer 30cm

Ingrediënten

voor het deeg:
300gr boter – 250gr bloem – 175 gr suiker - beetje zout –

voor de vulling:
6 à 8 goudrenetten van middelmatige grootte – 100gr suiker – 2 pakjes vanillesuiker of 2 theelepels kaneel – 50gr rozijnen of gepelde amandelen

Bereidingswijze

Kneed boter, bloem, suiker en zout tot een samenhangende bal en laat deze bal gedurende een half uur op een koele plaats stijf worden. Schil de appels e, rasp ze met een grove rasp of schaaf ze met een komkommerschaafje in dunne plakjes. Bekleed de bodem en wand van een met boter bestreken en met paneermeel bestrooide springvorm met ruim de helft van de deeg. Vul deze deegbodem met de appelsnippers of –schijfjes, strooi er telkens wat suiker tussen en kaneel of vanillesuiker (rozijnen of gehakte amandelen).

Vorm van het overgebleven deeg smalle reepjes of rolletjes en leg ze, in ruiten, op het vulsel. Plak ze stevig op het deegrandje van de wand vast. Maak van de overgehouden deeg rondom nog een rand (deze rand gaat dus over de uiteinden van de deegreepjes). Bestrijk het deeg met eierdooier, dat met een halve eetlepel water is vermengd, of met een dik papje van melk en suiker. Bak de taart bij matige hitte in ongeveer 1h15min lichtbruin en gaar.